Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Uit de purperen tube, met het rood penseel

Kunstzinnige coaching in Gelderland, Nederland

 

ALT-TEKST

Al enkele jaren organiseren we geen schilderdriedaagse meer in Wamel. We hebben er wel Retourdagencycli en Coachingsgesprekken. En je kunt wel zelf een groep mensen bij elkaar zoeken en dan bij ons in Wamel een cursus op maat boeken. Inschrijven voor een door ons georganiseerde teken-, schildercursus kan wel in de Auvergne, de Franse Ardennen en op de Wadden.

Informatie over de teken-, schilderdocent.

Het plezier van een teken-, schildercursus

Een korte inleiding bij de retourdagencyclus.

Natuurlijk mag je zelf bepalen wat je wilt met deze cursus. Hier volgen enkele tips, waar je iets aan zou kunnen hebben.
Het kan zinvol zijn om een keuze te maken voor een bepaald onderwerp of een thema en een bepaalde werkwijze. Op die manier kom je sneller tot verdieping in je werk. Uiteraard kun je een eenmaal gekozen richting gedurende het jaar ook weer bijstellen.
Essentie workshop tijdens de teken-, schildercursus

Het is niet altijd noodzakelijk dat je een thema kiest. Je kunt ook een schilderij laten ontstaan. Je vaart op je intuïtie en maakt je keuzes op basis van wat er op je papier of je doek ontstaat. Dit is een avontuurlijke manier van werken. Belangrijk is dat je steeds de tijd neemt om op enige afstand geconcentreerd naar je werk te kijken. Als je op deze wijze te werk gaat kan een van tevoren gekozen thema of onderwerp juist averechts werken, namelijk vrijheid beperkend.

Samen kijken naar het werk van de teken-, schildercursus

Op welke wijze zou je een thema kunnen kiezen?
Zoek naar iets waar je hart ligt. Wat vind je mooi? Waardoor ben je gefascineerd? Wat vind je intrigerend? Waar raak je enthousiast van? Je kunt overal uit kiezen : De dingen die je ziet, fantaseert, droomt, beelden die in je opwellen. Het kunnen dingen zijn uit de wereld om je heen, de natuur, cultuur, wetenschap, maatschappij, kunst, en ook uit je binnenwereld. Kortom: Alles kan aanleiding zijn om te tekenen en/of te schilderen. 

Teken-, schildercursus voor beginners en gevorderden
Vraag je bij je onderwerp af, wat je er nou fascinerend aan vindt en waarom. Bijvoorbeeld: Waarom de zee? Is het de voortdurende beweging van het water? Of de reflectie van het licht? Is het de grens van land en water? Het ritme van de golven? Zijn het de verschillen tussen eb en vloed? Maar waarom dan eb en vloed? Associeert het je met het aftasten van grenzen? Is het de metafoor voor de seizoenen, de tijd, leven en dood?
Materialen tijdens de teken-, schildercursus
Zoek naar essentie. Wat is het meest belangrijke, het meest wezenlijke. Het gaat om oorspronkelijkheid. De essentie van je persoonlijkheid moet in je werk zitten. Concentratie en de wil om tot de kern door te dringen zijn daarvoor belangrijk.
Kunst is altijd méér dan het in eerste instantie lijkt. Een landschap is niet alleen maar een landschap. Onder de huid van het schilderij moet je het hart voelen kloppen. Zo opent kunst een extra dimensie.

Technische vaardigheid is van ondergeschikt belang. Er zijn mensen die perfect fotografisch realistisch bv. een fruitschaal schilderen. Maar als zo’n schilderij niets méér oproept dan die fruitschaal die daar in werkelijkheid al heeft gestaan, dan voegt het schilderij letterlijk niets toe aan de wereld. .

ALT-TEKST

Omgekeerd kan iemand zelfs zonder enige ervaring al snel kunst maken. Juist in je onhandigheid, in je zoeken kan iets tot uitdrukking komen wat appeleert aan de wereld om ons heen. Want het leven is niet alleen glad, knap en handig, maar ook ruw, tastend en weerbastig.
Belangrijk is dat je durft te zoeken en te experimenteren.

>Teken-, schildercursus in workshops

Neem voor de eerste ontmoeting in ieder geval werk mee. Het mag desnoods wat ouder werk zijn, of werk waar je niet tevreden mee bent. Het gaat erom dat we wat hebben om naar te kijken en dat we kunnen gebruiken als aanleiding om over te praten.
Lentebloemen tijdens de teken-, schildercursus

Het is handig om een boekje mee te nemen waar je aantekeningen in maakt. Schrijf er iets in over je werk en over wat je wilt. Je kunt er notities en kleine schetsen in maken en ideeën in bewaren. Je kunt er reakties van anderen in opschrijven.