Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Laat de schoot ruimschoots vieren

Op de Waddenzee zijn er aanleidingen om te schilderen in overvloed. Je ziet het land vanaf het water, weerspiegelingen, Hollandse wolkenluchten, passerende schepen, vogels en zeehonden. We bezoeken schilderachtige plaatsen als Franeker, Westterschelling, het dorp Vlieland, Nes, en andere dorpen op de Waddeneilanden. Ook in de havens is veel inspiratie op te duiken.

Wekelijks vielen we een keer met het schip droog op het wad. Je stond versteld van het rijke leven in (en op de bodem van) de Waddenzee. Rondlopend kun je kleine schetsen of foto's maken of de beelden in je opslaan. Je kunt het gebruiken in je werk.

Voor wie er oog voor heeft, bezit de Vlieter talloze stillevens. Op een avond lieten we een diaserie of film te zien over landschapschilderkunst met het accent op water en haven. Je kon ook een duik nemen in de grote voorraad kunstboeken.

De deelnemers waren vrij om de materialen te kiezen waarmee ze wilden werken. Siberisch krijt, houtskool, oliepastelkrijt, aquarel- en acrylverf, Oost-Indische inkt en papier waren aanwezig en bij het cursusgeld inbegrepen. Als je met materialen wilde werken zoals olieverf, gouache of softpastelkrijt moest je die zelf meenemen. Je kon deze schilderweek dus zo bont maken als je zelf wilde.

Algemene informatie over tekenen/ schilderen:
Tekenen en schilderen is een persoonlijk proces. Je hebt als mens eigen ogen waarmee je naar de wereld kijkt en een eigen hand waarmee je vorm geeft. Juist dat persoonlijke karakter in het werk kan een tekening of schildering boeiend maken. Als docent zal Gerrit je stimuleren zo eigenzinnig mogelijk te werken.

Bij het ontwikkelen van een eigen manier van werken kan een groep stimulerend zijn. Het naast elkaar leggen van de werkstukken helpt je bij het ontdekken van je mogelijkheden. Indien we er een lokatie voor vinden zullen we af en toe gezamenlijk het werk bekijken.

Tijdens de schilderworkshop krijg je als beginner de gelegenheid kennis te maken met het materiaal, de techniek en met basisprincipes als licht-donker, kleur en compositie. Belangrijk is het durven: als je eenmaal over die eerste drempel heen bent, ontwikkel je je verrassend snel. Als gevorderde krijg je de stimulans het eigen karakter van je werk verder te ontwikkelen en de uitdrukkingskracht ervan te vergroten.

Aan het eind van de week bekeken we samen uitgebreid het werk en bespraken het. Meestal was dat op de donderdag aan het eind van de middag. Vrijdag was de laatste oversteek terug naar Franeker. De bespreking was steeds ergens waar we maar een plek konden vinden. Zo was het in 2014 in de vertrekhal van Doeksen op Terschelling. Een paar oude Terschellinger mannen keken met ons mee.