Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Un banc, un arbre, une rue

Creatieve schildervakantie in Noord Frankrijk (workshops)

In 2017 was de eerste Bleu et Vert schilderweek op Bel Any. Het grote succes leidde tot een verdubbeling naar twee schilderweken in 2018, 2019 en 2020. Omdat de weken steeds volgeboekt waren en we goede reacties kregen, organiseren we in 2021 opnieuw twee schilderweken op Bel Any, en wel van 14- 28 augustus.
In de trailer zie je een korte impressie van de schilderweken van 2018. Wil je méér zien? Klik hier voor een film over de schilderweken (ca 11 minuten).

Workshops tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk
Wil je een schildervakantie in Frankrijk, maar niet zo ver weg? Dan zijn de creatieve schildervakanties van Bleu et Vert in Bel Any, Franse Ardennen, een ideaal alternatief. Ze zijn van 14- 28 augustus 2021.
Indien je liever in juli een schildervakantie in Frankrijk wil, dan zou je kunnen kiezen voor:

17 juli- 7 aug.: Creatieve schildervakanties in Le Phaux, Auvergne

Op beide locaties is de creatieve schildervakantie opgebouwd in workshops.

Creatieve teken- schildervakantie bij Bleu et Vert in de Ardennen, Frankrijk

Algemene info over je teken-, schildervakantie

Tekenen en schilderen is een persoonlijk proces. Je hebt als mens eigen ogen waarmee je naar de wereld kijkt en een eigen hand waarmee je vorm geeft. Juist dat persoonlijke karakter in het werk kan een tekening of schildering boeiend maken.

Bespreking tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

Bij het ontwikkelen van een eigen manier van werken kan een groep stimulerend zijn. Het naast elkaar leggen van de werkstukken helpt je bij het ontdekken van je mogelijkheden. We zullen dan ook regelmatig gezamenlijk de resultaten bekijken. Aan het eind van elke middag kijken we samen naar het werk wat die dag is gemaakt.

foto: Marjolein Schoonewagen.

Beginners en gevorderden tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

Schilderen voor beginners en gevorderden

Als beginner krijg je de gelegenheid kennis te maken met het materiaal, de techniek en met basisprincipes als licht-donker, kleur en compositie. Belangrijk is het durven: als je eenmaal over die eerste drempel heen bent, ontwikkel je je verrassend snel. Als gevorderde krijg je de stimulans het eigen karakter van je werk verder te ontwikkelen en de uitdrukkingskracht ervan te vergroten.

Een experiment tijdens een creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

Hoe bont kun je je schildervakantie maken?

Je bent vrij om de materialen te kiezen waarmee je wilt werken. Siberisch krijt, houtskool, oliepastelkrijt, aquarel- en acrylverf, Oost-Indische inkt en papier zijn aanwezig en bij het cursusgeld inbegrepen. Als je met materialen wilt werken zoals olieverf, gouache of softpastelkrijt moet je die zelf meenemen. Je kunt je schildervakantie dus zo bont maken als je wilt.

Zondondergang schilderen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

Op een van de avonden zullen we de zonsondergang schilderen. We zoeken een glooiende weide op een stille plek met rondom fraai uitzicht op de heuvels en dalen in de omgeving.
Op een andere avond laten we dia's en film zien over schilderkunst. Wil je je nog meer verdiepen, dan kun je je hart ophalen bij de vele schilderboeken in onze boekenkast.

Expositie als afsluiting van een creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

De afsluiting van een schildervakantie

We sluiten onze schildervakantieweken altijd af met een expositie voor onszelf en belangstellenden uit de omgeving. Het is een goede gelegenheid om van iedereen te zien wat hij/ zij heeft gemaakt. Trots en tevredenheid zijn dan van de stralende gezichten af te lezen. Ze hebben de kleur van la vie en rose...

foto: Aernoud Witteveen.

Workshops tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

Creatieve schildervakantie in workshops:

De indeling in workshops van de schildervakantie is in 2017 en 2018 goed bevallen. Ook in 2019 zullen we zo te werk gaan. Bij het inschrijven voor een schildervakantie vragen we je een keuze te maken. Met cijfers 1-9 maak je duidelijk welke workshops jouw voorkeur genieten en welke juist niet. Uit deze gegevens maken we wekelijks een programma: geheel op maat voor de deelnemers aan die specifieke week.

Diverse workshops tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

We doen elke dag een andere workshop. Sommige workshops zijn goed te combineren: De helft van de groep kan de ene en de andere helft de andere workshop doen. Dat kunnen we soms ook een dag zo plannen. Uiteraard blijft het altijd mogelijk om individueel afwijkende keuzes te maken.

Onderstaande lijst is die van 2020, onder voorbehoud van evt. wijzigingen.

Leren kiezen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

A- Tour de Dessins op zoek naar essentie.
In de wereld is zoveel te zien dat je schilderend al gauw verdwaalt in chaos als je niet kunt kiezen. In deze workshop leer je kijken en kiezen: Wat vind jij interessant om te schilderen? En waarom? Want als je weet waarom je je onderwerp fascinerend vindt, weet je beter hoe je het kunt weergeven. In Bel Any oefenen we dit in schetsen. Na de pauze schetsen we op vier plekken steeds kort de essentie van wat je ziet. Kiezen, schetsen, volgende plek!

Experimenteren met inkt tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

B- Experimenteren met inkt en kleur.
We gaan naar een plek met een uitgebreid uitzicht. Zo'n plek zeer geschikt om te werken met Oostindische inkt. In deze workshop leer je experimenteren met de veelzijdige mogelijkheden van inkt, een bamboepenseel en een rietpen. Na de pauze voegen we er kleur aan toe. Inkt combineert heel fijn met aquarel, acryl en oliepastelkrijt.

Fauvistisch werken tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

C- Bij de wilde beesten af.
Een groep schilders rondom Matisse organiseerde begin 20e eeuw een expositie in Parijs. Een journalist reageerde verontwaardigd dat dit het werk was van wilde beesten. Die naam hebben ze overgenomen: Les Fauves. In deze workshop gaan we aan de slag volgens uitgangspunten van Les Fauves: Heldere kleuren, gebruik van contourlijnen en een zichtbaar schildergebaar.

Je favoriete schilder tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

D- Less is more
Als je een schilderij maakt of een tekening, doe je al gauw teveel. Vaak is het werk beter als je er het een en ander uithaalt. Maar dat is niet eenvoudig, want je laat je makkelijk (ver-) leiden door alles wat je ziet. In deze workshop oefenen we met weglaten. Je leert kiezen voor het meest essentiële van je schilderij. Zo maak je je werk kernachtiger en geef je het meer zeggingskracht.
Foto: schilderij Richard van de Velden

Samen schilderen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

E- De Grijspot.
Restjes acrylverf gooien we niet weg bij Bleu et  Vert. We scheppen het terug in de grijspot. In deze pot vindt je alle kleuren terug. Bij menging geeft het een groenige grijskleur. Maar je kunt het grijs ook verlevendigen door er kleine beetjes heldere kleur aan toe te voegen. In deze workshop schilder je met de verf uit de grijspot. Je werk krijgt er eenheid door. De dynamiek komt van de diverse nuances die je aan het grijs weet te geven. Het is een oefening in subtiliteiten.
Foto: detail schilderij Mirjam ten Brinke

Modeltekenen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

F- Model anders.
Bij modeltekenen denk je vaak aan technische eisen: Het moet kloppen en het moet lijken. Maar bekende kunstenaars als Peter van Straaten, Egon Schiele, Francis Bacon tekenen en schilderen mensen juist uit verhouding omdat hun werk dan veel meer zeggingskracht krijgt. In deze workshop leer je uit verhouding tekenen, anders kijken en anders werken naar aanleiding van een model.

Snelle schetsen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

G- Schildervakantiegroeten uit Frankrijk
Na je vakantie wil je foto's kunnen bekijken om na te genieten. Maar je kunt je vakantie ook vastleggen in snelle schetsen. In deze workshop leer je hoe je in een klein boekje snel en doeltreffend kunt schetsen met een fineliner en een klein setje aquarelverf. Na de pauze maken we een rondrit langs een aantal inspirerende plekken. Daar maak je eigen schetsen in een klein boekje.

Collages maken tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

H- Collageren: Schilderen, scheuren, plakken.
In deze experimentele workshop begin je met het beschilderen van een paar vellen papier met acryl in afwisselende kleuren. Als de verf is gedroogd ga je vormen uitscheuren. Met die vormen bouw je een schilderij op: een collage van door jouzelf beschilderde scheursels.

Panorama schilderen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Ardennen, Frankrijk

I- Panorama Lesdag. 
We gaan naar het meest schilderachtige panorama van de hele streek. Iedereen schildert hier een panorama: 35 x 100 cm of 25 x 70 cm. Je leert wat er belangrijk is bij het schilderen van een panorama. Wat zijn de gevolgen van het langwerpige formaat voor je vormgeving en compositie? En hoe leer je kiezen uit de enorme hoeveelheid vormen en kleuren die je om je heen ziet?