Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe wit kun je hakken?

Creatieve beeldhouwvakantie in Frankrijk


Tijdens een beeldhouwvakantie blijf je in beweging. Je kunt het zien in deze korte trailer over de beeldhouwweken van Bleu et Vert.

Mocht je meer filmbeelden willen zien, klik dan hier.

Beeldhouwen in steen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Het avontuur van een beeldhouwvakantie

Beeldhouwen is een groots avontuur! Want hakken in steen betekent beslissingen nemen: wat er af is, krijg je er niet meer aan. Tóch kun je ook door ergens in je beeld iets weg te hakken weer nieuwe ruimte maken. Zo leer je spelen met vormen en volumes.

Steenhouwen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Tijdens het beeldhouwen zie je langzaam maar zeker de steen vorm krijgen. Het is een boeiend proces en het resultaat is bijna altijd boven verwachting. Al veel mensen ontdekten zo tijdens hun vakantie in Frankrijk hun hartstocht voor het hakken in steen.

Creatieve beeldhouwcursus bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

De ideale plek voor je beeldhouwvakantie

Bij de ingang van het terrein is een kleine boomgaard. Iets verderop ligt een grasveld. Daar staan twee open partytenten. Het is de centrale plek van de beeldhouwers. Omdat de partytenten geen wanden hebben, zie je het glooiende landschap er gewoon doorheen. Zo blijf je als beeldhouwer zelfs in de tenten verbonden met de Franse omgeving.

Creatieve beeldhouwworkshop bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

De kleine boomgaard is een geliefde beeldhouwplek. Daar onder de bomen vind je zoveel en weinig schaduw als je nodig hebt. De partytenten bieden voldoende onderdak bij een gelukkig vrij zeldzame regenbui.
Rond elf uur verzamelen de beeldhouwers onder de lindeboom voor hun koffie/ theepauze. Mét koekjes...

Creatieve beeldhouwweek bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Voor het beeldhouwen heb je geen ervaring, voorkennis of spierkracht nodig. Belangrijker zijn uithoudingsvermogen en fantasie. Ze vormen de motor en de brandstof tijdens deze ontdekkingsreis. En zodra er iets hapert begeleidt de docent(e) je zoveel als nodig is.

Creatieve beeldhouwvakantie bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Een beeldhouwvakantie voor beginners en gevorderden

In de beeldhouwcursus leer je als beginner werken met steen en gereedschap en bovendien vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen. Als gevorderde leer je een persoonlijke vormgeving verder te ontwikkelen en de zeggingskracht van je beelden te versterken.

Kunstzinnige beeldhouwcursus bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Steensoorten tijdens je beeldhouwvakantie

Tijdens je beeldhouwvakantie kun je hakken in een van de drie soorten Franse kalksteen of in basalt. Euville is een roomkleurige, middelharde kalksteen vol glinsterende kristallen. Zachter is Brauvilliers, een witte kalksteen waar je heel gedetailleerd in kunt werken. Deze soorten zijn beide zeer geschikt voor beginners.

Kunstzinnige beeldhouwweek bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Wil je wat meer weerstand, dan kan je kiezen voor de Massangis, een roomkleurige kalksteen, compacter en harder dan de Euville. Een andere harde steen is de Volvic, een grijze basalt. Deze vulkanische steen is afkomstig uit de omgeving van Clermont Ferrand.

Kunstzinnige beeldhouwvakantie bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Aan het begin van de beeldhouwweek kun je een keuze maken uit deze steensoorten. Je kunt natuurlijk ook zelf een steen meebrengen. Zo geef je je beeldhouwvakantie de vorm die jij wilt.

Kunstzinnige beeldhouwworkshop bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Verdere verdieping van je beeldhouwvakantie

Aan het einde van elke middag houden we een bespreking om de vorderingen van de dag samen te beschouwen. Zo leer je veel van de andere deelnemers aan de beeldhouwcursus.

Kunstzinnige week beeldhouwen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Op een van de avonden presenteert de docent(e) een diaserie of film over beeldhouwen. Voor wie zich nog meer wil verdiepen staat er een ruime collectie beeldhouwboeken op de woonzolder.

Kunstzinnige cursusweek beeldhouwen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

De afsluiting van je beeldhouwvakantie

We sluiten onze creatieve vakanties altijd af met een expositie voor onszelf en belangstellenden uit de omgeving. Trots en tevredenheid zijn dan makkelijk af te lezen van de stralende gezichten van de deelnemers.