Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Je kunt alle zeilen bijzetten

De Vlieter is een goede en zeer snelle zeiler. Afhankelijk van de wind kunnen we ons vlot verplaatsen. De witte zeilen tellen 180 vierkante meters. Je kunt met dit schip dus flink wit zeilen!

We verwachten dat je een handje wilt meehelpen. Ervaring is niet nodig: Schipper Jan Rijswijk en zijn maat vinden het leuk je iets te leren. Als je wilt krijg je zelfs de gelegenheid om een keer aan het roer te staan. Schipper Jan houdt dan wel een oogje in het zeil...

Zeiltochten zijn zeer afwisselend. Voor de wind varend lijkt alles vanzelf te gaan. Er hoeft meestal dan niet zoveel te gebeuren aan boord. Je kunt je koesteren in de zon want de temperatuur lijkt hoog: voor de wind varend voel je de wind nauwelijks.

Bij wind van opzij is het spectaculairder. Vooral bij een wat stevigere wind (kracht 4 tot 6) kunnen we dan scheef op het water liggen. Af en toe slaat een golfje over het dek in de vorm van duizenden zoute spettertjes.

Bij tegenwind moet er gewerkt worden. Om tegen de wind in te kunnen varen, moeten we regelmatig overstag. Dan is er even veel te doen aan dek. De fok moet naar de andere kant. De ene bakstag moet gevierd, de ander strak gezet. Het zwaard moet worden opgedraaid. Het geeft een kick om dat samen voor elkaar te krijgen. En na afloop in de haven stroomt de tevredenheid door je aderen!