Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Spruiten met uien, champignons, kaas, knoflook, hazelnoten en zure room

Niet alleen mensen hebben profijt van een goede reputatie of last van een slechte. Het geldt ook voor groenten. Voorbeelden van groenten met een goede reputatie zijn asperges en spercieboontjes. Slechte reputaties zijn er voor zuurkool, knolraap, schorseneren, witlof en spruiten.
Nou behoren spruitjes tot mijn favoriete groenten. Maar Susan snapt de slechte reputatie van spruitjes. Ze houdt er helemaal niet van. Toch is er enige verandering in gekomen door een andere bereidingswijze. Dat komt vaker voor. De andijvie en bloemkool uit de jaren zestig staat bij mij laag in aanzien. Zoals bij veel groenten werden ze destijds volledig tot snot gekookt. Maar een stamppot rauwe andijvie hoort bij mijn favorieten. En bloemkool wordt veel lekkerder van beetgaar roerbakken. Zo behandel ik ook de spruiten: Beetgaar roerbakken.

Ingrediënten (4-6 personen):
400 gram spruiten
2 uien
200 gram champignons
1 grote teen knoflook
1 rode paprika
150 gram kaas
100 gram zure room
100 gram hazelnoten
olijfolie
tamari (zoute sojasaus)
gembersiroop
chilisaus
enkele eetlepels maïzena

Bereidingswijze:
Maak de spruiten schoon en snij ze vanaf het stronkje in vieren. Snipper de uien en fruit ze goudgeel in de wok in een scheutje olijfolie. Voeg de champignons toe en wok ze op hoog vuur onder voortdurend roeren. De champignons nemen de olie op en gaan dan ‘zweten’. Er komt vocht in de wok. Knijp dan de knoflook erbij.
Voeg de in vieren gesneden spruiten toe en blijf nog steeds op hoog vuur roeren. Let erop dat het niet te bruin wordt, want dan brandt het aan. Draai in dat geval het vuur onmiddellijk laag. Draai sowieso het vuur laag na 1- 2 minuten en voeg wat water toe en een scheut tamari. Doe de deksel op de wok en laat het geheel even een paar minuten sudderen.
Ondertussen snij je de rode paprika in stukjes en rasp je de kaas. Vervolgens gaat het snel: Doe de paprika bij het groentemengsel. Voeg ca 2 eetlepels gembersiroop toe en ca 2 eetlepels chilisaus. Maak een papje van de maïzena en wat water. Doe dat al roerende door het vocht bij de groente. Als het voldoende gebonden is, roer je de geraspte kaas er doorheen en aansluitend de zure room.
Tot slot strooi je de hazelnoten er overheen en dien je het gerecht op. Je kunt er rijst bij serveren: zilvervlies of witte bastmati.
Op de foto blijkt dat wij er gebakken aardappelen bij hebben gegeten. Dat kan dus ook.
Wij aten er verder ook nog een bleekselderijsalade bij, bestaande uit bleekselderij, appel, peer. Evt kan je daar nog in stukjes gesneden dadels doorheen doen.
Eet smakelijk!
Vooral indien je eigenlijk niet van spruiten houdt, ben ik benieuwd hoe je ze vindt als ze op deze manier zijn klaar gemaakt. Susan eet ze zo wel en ze vindt spruitjes dan een stuk lekkerder.

Gerrit van Meurs, januari 2019