Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Preitaart met uien, ananas, blauwe kaas, eieren, kaas, creme fraiche, bladerdeeg

In mijn tussenjaar heeft mijn moeder mij opgeleid om als kok voor Bleu et Vert te werken. Ik heb toen ook twee weken in Drenthe gekookt. Met mijn rijbewijs een week op zak en mijn kort geschoren haar, scheurde ik in onze blauwe bus door het Drentse landschap. Ik voelde mij onschendbaar, jong en oneindig. Inmiddels doe ik al bijna twee jaar een theater opleiding in Arnhem. Zo nu en dan als ik vrij heb tijdens de retourdagen in Wamel, glip ik weg uit mijn dagelijkse theaterleven om te koken voor de cursisten. En als ik tegen de onzekere toekomst van een kunstenaar op zie, zeg ik tegen mezelf; ik kan altijd nog kok worden voor Bleu et Vert. Mijn moeder knikt dan bemoedigend en mijn vader kijkt even sceptisch op. “Je bent altijd welkom dat weet je, maar dat kan je altijd nog doen. Nu moet je eerst hier helemaal voor gaan, anders krijg je later spijt.” Hij heeft gelijk. Ik zou op dit moment niets anders willen doen dan bezig zijn met theater. Voor nu neem ik er genoegen mee mijn studentenvrienden te voorzien van warme maaltijden en zo nu en dan een dagje koken voor Bleu et Vert.
Van 13- 20 juli ga ik in Le Phaux koken tijdens de Atelier- Verwenweek.

Voor 4 personen

Ingrediënten:
- 3 grote of 4 kleine preien
- 2 uien
- blikje of verse ananas
- blauwe kaas naar smaak
- geraspte kaas
- bladerdeeg
- bakje crème fraiche
- 3 á 4 eieren

Bereidingswijze:
1. Je begint met de prei schoonmaken en snijden in ringetjes van ongeveer een halve centimeter. Het groene uiteinde van de prei kan je prima eten, bak die wel nog even apart met de gesneden ui zodat alles goed tegelijk gaar wordt.
2. Je vet een ovenschaal in met boter of olie. En je verwarmt de oven voor op 250 graden.
3. Doe de gesneden prei en ui in de ingevette ovenschaal en voeg eventueel wat peper toe voor de smaak.
4. Klop de eieren los en voeg de crème fraiche toe. Meng dit en verdeel het over de ovenschaal.
5. Vervolgens kan je de blauwe kaas, geraspte kaas en ananas er overheen strooien. Je kan er ook voor kiezen om het geheel nog door elkaar te scheppen, dan zit het iets meer gemengd.
6. Als laatste leg je de bladerdeeg bovenop. Je kan dit versieren met een patroontje om het er nog feestelijker uit te laten zien (zie kleine foto).
7. Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer drie kwartier of totdat de bovenkant goudbruin is.

Eet smakelijk!

Liefs, Jasmijn van Meurs, maart 2019