Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Bulgur met geroosterde bloemkool, komijn, koriander, amandelen, tahinsaus

Franse zon, gouden melk en groene meisjes
In juni zijn Gerrit en ik op onze favoriete naturistencamping aan de Ceze in Frankrijk. Moe van een turbulent voorjaar doen we het vooral heel rustig aan. De eerste dagen kenmerken zich door een ochtend-, middag- en avond dutje. We kuieren wat langs het riviertje en doen boodschappen in het piepkleine campingwinkeltje. We genieten van af en toe een Frans restaurant, maar hoe lekker en verfijnd ook, vaak missen we een substantiële hoeveelheid groenten. Totdat de we tip krijgen van een vegetarisch huiskamerrestaurantje in Bessas. Een Duitse kunstenaar en een Franse zangeres op leeftijd zorgen voor ongelofelijke lekkere en mooie bordjes groenten. Voor toe een niet te missen taartje met een kurkuma latte. Een verrassend drankje van rijstmelk met kurkuma, gember, kaneel, zwarte peper en agave siroop. Terug in Nederland google ik een recept. De ‘gouden melk’ blijkt een hype die ik vooralsnog gemist had. Een van de hits is de website van de groene meisjes. Daar vind ik ook een recept met geroosterde bloemkool. Ik pas het aan, waarmee ik een bordje maak wat niet zou misstaan in ons Franse restaurantje:

Bulghur met geroosterde bloemkool en tahinsaus, voor 2 personen
Snij een bloemkooltje in roosjes en de steel in stukken. Meng met wat olijfolie, zout, garam massala (of peper als je dat niet hebt) en rooster het op een bakplaat in de oven op 200 graden in ongeveer 30 minuten beetgaar. Schep tussendoor een keer om.
Bak in een hapjespan een gehakte teen knoflook, een halve theelepel komijn en halve theelepel koriander in olie aan. Voeg 1 kop bulghur toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg 2 koppen water en een verkruimeld half bouilonblokje toe en laat met de deksel erop in 20 minuten zachtjes pruttelen totdat het water opgenomen is. Mocht het water iets eerder opgenomen zijn dan de rest van het eten klaar is, kan je de pan even warm houden in een deken. Of zet hem uit op het fornuis. Veel granen doen het prima in een deken of hooikist. Nadat je ze even goed aan de kook hebt laten komen, garen ze goed ingepakt na. Het maakt dan niet zoveel uit hoelang je ze erin laat staan. Ze worden niet overgaar en ze branden niet aan.
Roer een half schaaltje tahin los met een scheutje tamari, gembersaus, sweet chili, een teen fijngehakte knoflook en water, totdat je een saus van gewenste dikte hebt.
Rooster een handje gehakte bruine amandelen aan in een koekenpan. Als het vuur uit is een scheutje ahornsiroop of honing erover. Dat karamelliseert nog door de hitte van de pan. Even goed doorroeren. Snufje zout erover.
Kijk in de koelkast waarmee je het bord kan versieren en mooi opmaken. Ik vond een stukje avocado, paprika, bosui, wortel en een sinaasappel die ik pelde en in dunne schijven sneed. Hiervoor moet je een vlijmscherp mes hebben.
Maak mooie bordjes op: laagje bulghur onderop, de bloemkool daarboven. De garnering mooi erover heen. Door het zo als een opgemaakt bord serveren i.p.v. alles op tafel te zetten, kan je aan portion control doen: van te voren bedenk je hoeveel je wilt eten, zodat je niet in de verleiding komt nog meer op te gaan scheppen in een 2e portie. Zet wel de tahinsaus op tafel, dan kan je daar nog een keer van bij pakken.
Nog net een beetje trek? Een kurkuma latte vult de laatste gaatjes en laat je met een tevreden buik achter.

Susan Ebbers, september 2018