Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Een zomers toetje met meloen, ananas, aardbeien, peer, nectarine, granaatappel

De zomer laat zich weer even fijn voelen. We genieten van de zon en zoeken de buitenlucht op. En het weer heeft onmiddelijk invloed op ons eetpatroon. Zo kiezen we nu vaak voor een maaltijdsalade, eventueel vooraf gegaan door een soepje. In de salade gebruiken we vaak veel fruit. Biologisch gezien is dat niet zo vreemd, want bekende saladeingrediënten als de komkommer, de tomaat en de olijf zijn feitelijk vruchten. Samen met de appel combineren ze uitstekend met een groene sla: Kropsla, ijsbergsla, veldsla of postelijn.

Je kunt ook een salade van louter fruit maken. Dat eet je dan als dessert. Je kunt zelf een keuze maken uit de vruchten die je er in wil verwerken. Kies niet alleen standaardfruit als appel, peer en banaan, maar doe er ook eens meloen bij, aardbeien of verse ananas. Dat maakt het dessert direct een feestje!
Wij kiezen in het geval van dit recept voor deze...

Ingrediënten:
Watermeloen
Netmeloen (ofwel Galiameloen)
Aardbeien
Appel
Peer
Ananas
Nectarine
Granaatappel
De beide meloenen kun je als schaal gebruiken. Halveer ze door met een scherp aardappelschilmesje een kartelrand rondom te snijden. De beide helften krijgen zo een decoratieve rand. Hol de meloenhelften uit en vul ze met in stukjes gesneden fruit en de pitjes van de granaatappel.
Dit gerecht heeft eigenlijk niets meer nodig, maar je kunt er evt. slagroom of vanillevla bij serveren. Ook hazelnoten kunnen een fijne toevoeging zijn.
Bon apetit!

Tekst: Gerrit van Meurs. Kok: Susan Ebbers, mei 2018