Basmatirijst met gestoofde preisaus, zure room, blauwe kaas, zonnebloempitjes
Het voordeel van voorraad.
Susan en ik hebben altijd een grote voorraad eten in huis. En dat vinden we geweldig!
Allereerst hebben we een voorraad droogwaren van de biologische groothandel. Dat zijn bij voorbeeld granen als rijst, gierst, quinoa en couscous, pasta’s als macaroni, spirelli en spaghetti, peulvruchten als rode nierbonen, kikkererwten en linzen, noten als walnoten, hazelnoten, amandelen en cashewnoten, zuidvruchten als rozijnen, abrikozen, pruimen en dadels en pitten en zaden zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten en sesamzaad. Verder staan er nog wat conserven zoals ananas, maïs, olijven en tuinbonen. We hebben ook vloeibare producten die we vaak bij het koken gebruiken zoals olijfolie, tamari (sojasaus), gembersiroop, tomatensaus, chilisaus, tahin (sesampasta) en honing en niet vloeibare producten zoals bouillonblokjes, mosterd, geraspte kokos en maïzena.
In onze vriezer hebben we wat biologisch vlees. We eten het bijzonder weinig, maar zo af en toe vinden we het lekker als afwisseling van ons voornamelijk vegetarisch bestaan.
Eenmaal per week krijgen we een levering van de biologische boerderij de Goudsbloem uit Erichem, nabij Buren. We zijn een groenteafhaalpunt. We hebben een abonnement op een groentepakket en een fruitpakket. Op dinsdag vóór 12 uur geven we per mail door wat we er graag nog meer bijgeleverd krijgen. De Goudsbloem levert van alles. Zo bestellen we biologisch brood en zuivel als melk, karnemelk, yoghurt en kaas. En we vullen de inhoud van de pakketten aan met een bestelling van wat losse groenten en fruit.
Groot voordeel van dit alles is dat we bijzonder weinig boodschappen doen in een winkel. Zo heel af en toe gaan we naar de buurtsuper voor wat sappen en koekjes.
Een ander groot voordeel is dat we altijd eten kunnen maken van dat wat we in huis hebben. Zo hadden we het vandaag beiden heel druk. Susan werkte thuis aan haar laptop en ik ben bezig met deze nieuwsbrief.
Tegen half acht bedenken we dat het tijd is om iets te koken. Wat is er nog in huis? We vinden een paar preitjes, een bosje stengelui, een tomaat en een spitskool in de groentela. Er staat ook nog een schaaltje aalbessen die we van een buurvrouw hebben gekregen. Best karig voor een gevarieerde maaltijd.
Maar dan is daar de grote voorraad als rijke bron. We maken een hoofdgerecht, een salade en een toetje.
Als hoofdgerecht hebben we basmatirijst met een preisaus van gestoofde prei, een restje zure room en blauwe kaas. We bakken de prei in olijfolie. We maken er een saus van met de chilisaus en de tamari uit de voorraad. Vervolgens doen we het restje zure room erbij. Daarna leggen we de blauwe kaas op de prei en laten die even smelten. We scheppen de saus over de witte rijst. Over het geheel strooien we geroosterde zonnebloempitten en gesnipperde basilicum.
Als salade eten we fijn gesneden spitskool met stukjes tomaat en snippers stengelui. Die vullen we uit voorraad aan met olijven, tuinbonen, rozijnen en hazelnoten. We maken een sausje van olijfolie, tamari, gembersiroop, citroensap, mosterd en yoghurt.
Als toetje eten we yoghurt met aalbessen en honing.
We hebben dit menu in no time gemaakt en er heerlijk van gesmuld.
Kortom: We kunnen je een grote voorraad aanraden. Maar toegegeven: Je moet niet al te klein wonen...
Gerrit van Meurs, juni 2018