Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Geroerbakte broccoli met uien, knoflook, champignons, paprika, kaas, cashewnoten

Ons eten is steeds weer aan veranderingen onderhevig. Modes en smaakontwikkelingen zorgen dat de keuken zich blijft ontwikkelen.
Onze zorg om het milieu heeft er toe geleid dat we in onze keuken vrijwel geen vlees meer gebruiken. Zo heel af en toe doen we ergens spekjes in. Gelukkig kunnen we het vlees dat we zeer incidenteel nog wel eten, inkopen bij een biologische zorgboerderij.
De laatste maanden zijn de koolhydraten in ons voedingspatroon sterk verminderd. We eten nog wel muesli als ontbijt en brood als lunch. Maar het diner bestaat tegenwoordig voor een groot deel uit groenten. We vullen dat aan met af en toe peulvruchten als linzen, rode nierbonen en kikkererwten. En we garneren met kaas, ei en diverse noten, zaden, pitten en zuidvruchten. Zo eten we smakelijk, rijk en gevarieerd ineen.
Het diner bestaat meestal uit een flinke salade en een warme groente. Dat kan in de vorm van een overschotel, een groenteomelet of een groenteprutje. Dat klinkt minder smakelijk dan het is. Het gaat om een mengsel van diverse groenten die je samen bakt of kookt.
Wij kiezen vaak voor roerbakken. Het fijne aan roerbakken is dat je heel snel een lekker gerecht kunt klaarmaken en dat het vaak nog een goede bite heeft.
Let er bij de volgorde van bakken goed op welke groenten wat meer en welke wat minder gaartijd nodig heeft. Dan hou je een fijne bite.
We voegen ook altijd nog wat kruiden, specerijen en/ of suas toe aan het roerbakmengsel. Zo krijg je een rijke, volle smaak.
In dit recept het roerbakken van broccoli, maar je kunt het ook gebruiken voor andere groenten.

Ingrediënten:
1 stronk broccoli
2 uien
2 tenen knoflook
150 gram champignons
een halve rode paprika
tamari (zoute sojasaus)
Chili saus
gembersaus
geraspte kaas
cashewnoten

Bereidingswijze:
Snij de roosjes van de broccoli en breek of snij ze in kleine roosjes. Snij de stronk van de broccoli in kleine stukjes en hou die apart. Snipper de uien en fruit ze in de wok. Als ze goudbruin zijn voeg je de in plakjes gesneden champignons toe. Roerbak dit mengsel op een hoog vuur totdat er vocht in het mengsel ontstaat. Draai het vuur wat lager en voeg de geperste tenen knoflook toe en de blokjes van de broccolistronk. Als deze blokjes bijna gaar zijn, voeg je de broccoliroosjes toe en de in stukjes gesneden halve rode paprika.
Roerbak dit op hoog vuur ca. 1-2 minuten.
Voeg 3 eetlepels tamari toe, 2 eetlepels Chilisaus en1 eetlepel gembersaus. Zo ontstaat een saus die pittig, zout en zoet in zich verenigt. Je kunt evt. ook citroensap toevoegen als je de saus wat zuurder wil maken. Goed doorroeren. Laat het geheel nog een half minuutje smoren onder een deksel. Proeven en desgewenst nog iets van de sausen toevoegen. Dien het op. Voeg naar smaak geraspte kaas en cashewnoten toe.
Dit gerecht kun je ook met andere groenten maken. Zo roerbakken wij ook bloemkool, spitskool, witte kool, prei, wortelen en pastinaak. Je kunt dan wat variëren met de andere ingrediënten. De rode paprika doet het goed bij de prei en de kool. Bij de wortelen pakken we een blikje maïs. Bij de spitskool (zie foto) of witte kool nemen we eerder rozijnen dan cashewnoten, etc. Gebruik je smaak en fantasie als leidraad.
En eet bovenal smakelijk!

Tekst en kok: Gerrit van Meurs, maart 1918