Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Groene kool met vis, uien, paprika, kokos, kerrie, koriander, rozijnen en sesamzaad

“Hè, hebben we groene kool? Dat vind ik de meest lastige groente om iets mee te maken!” Susan is vrij uitgesproken over de inhoud van het groentepakket van deze week. Met name de Groene kool, ofwel Savooie kool heeft bepaald niet haar voorkeur.
Ik voel haar commentaar als een uitdaging.
De andere dag grasduin ik over internet om inspiratie op te doen. Ik vind koken het allerleukste onderdeel van het huishouden. Het is creatief en dat kan je van stofzuigen of sanitair boenen niet beweren. En dat creatieve bevalt me wel. Maar dan wil ik me ook vrij voelen. Zo volg ik recepten nooit blindelings. Daar ben ik te eigenzinnig voor, vrees ik. Ik raap hier en daar wat inspiratie op, hussel het door elkaar en gooi er zelf nog wat bij en Voila: het gerecht is geboren!

Ingrediënten: voor 4 personen:
twee uien
twee tenen knoflook
olijfolie
1 rode paprika
1 kleine groene kool
500 gram vis, b.v. Pangasiusfilet
1 eetlepel sesamzaad
2 eetlepels kokos
kerriepoeder, korianderpoeder, zwarte peper
3 eetlepels tamari (sojasaus)
1 eetlepel citroensap
een halve eetlepel gembersiroop
een handje rozijnen
evt. kaas i.p.v. vis
evt. cashewnoten

Voorbereiding:
Rooster de sesamzaadjes in een koekepan op een matig vuurtje. Zodra ze lichtbruin zijn, voeg je de kokos toe en rooster je die nog kort even mee. Doe het geheel in een schaaltje. Het komt later van pas.
Haal de bladeren los van de groene kool. Snij de dikke middennerf uit de bladeren. Die kunnen in de groene kliko. De binnenste bladeren hebben een veel fijnere nerf die je gewoon mee kunt eten. Snij de groene kool in kleine reepjes.

Bereidingswijze:
Snipper nu de uien in stukjes en fruit ze in wat olijfolie goedgeel. Knijp er twee tenen knoflook bij en voeg de kleingesneden groene kool toe. Laat het een paar minuten flink smoren onder regelmatig roeren.
Maak ondertussen een mengsel van de citroensap, de tamari en de gembersiroop.
Snij de rode paprika in stukjes en voeg die toe. Strooi de rozijnen over de groenten en leg de visfilet bovenop het mengsel.
Giet de saus van tamari, citroensap en gembersiroop over het geheel en doe de deksel op de pan. Laat het vuur nu even goed branden. In vijf minuten zal de vis gaar stoven. Prik er even met een vork in om te controleren.
Strooi de kerrie en de koriander. over het geheel. Strooi vervolgens het mengsel van kokos en sesamzaad over de vis en de groente. Dien het eten op.
Maal pas op je bord de zwarte peper over het eten. Vers geurend is die altijd onweerstaanbaar!
Dit gerecht smaakt prima bij witte basmatirijst of met quinoa.
Voor vegetariërs is het eten zonder de vis ook al heerlijk. Je kunt het nog verrijken door de laatste kookminuut geraspte kaas over het geheel te laten smelten.
Veganisten kunnen cashewnoten toevoegen als extraatje.
Voor de goede orde: Susan vond het heerlijk! Doe dus gerust ook eens een improvisatie met groene kool.
Eet smakelijk!

Tekst en kok: Gerrit van Meurs, november 2017