Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Diverse gerechten met oa. vis uit de oven, gehaktballetjes en een courgettecake

Ook in culinair opzicht was het pionieren in Bel Any. Bij aankomst troffen we er een keuken die het midden hield tussen de keuken van een jeugdherberg en een studentenhuis. Ingericht voor wisselende groepen van verschillende grootte. De sporen van passantengebruik zichtbaar in achtergelaten restanten. Alles behalve ingericht op het koken voor groepen van 30, laat staan voor het doen van een dito afwas.
Gelukkig zijn gastvrouw en gastheer Marlies en Aernout welwillend en flexibel. In de eerste dagen gaan ze op elk verzoek in: extra fornuis, extra koelkast, 30 dezelfde bordjes en kopjes, verrijdbare tafel multi-functioneel inzetbaar als serveertafel, verlengd aanrecht of in de ochtend als muesli eiland. Ik mag de beste pannen en messen van Marlies lenen uit haar eigen keuken.
De kook mogelijkheden groeien met het uur, nu nog de afwas. Niet te doen in één gootsteen in een klein aanrecht....
De tweede dag bedenk ik de oplossing. Met een buffet, heb je de minste afwas van schalen en pannen. En koksmaat Jasmijn wast alles af voor het eten begint.
Ik gooi mijn geplande menu’s op de schop maak er buffetten van. Pas na de laatste dag realiseer ik me dat ik eigenlijk 5 dagen achtereen een feestelijk buffet heb gemaakt,wat ik normaal bewaar voor de laatste dag. En dat dat eigenlijk meer werk is, maar wat een enthousiasme van de cursisten...!

Het eindbuffet:
Salade met paprika en tomaat
Salade met watermeloen en feta
Courgette aardappel cake met feta en munt
Gehakt balletjes en merguez
Tomaten saus met vleugje kaneel, ui en knoflook
Humus
Taitziki

Vis uit de oven:
Stukjes vis op een ovenplaat leggen. Erop de met tapenade van gewelde en gepureerde abrikoos en amandel, hele pijnboompitten en olijven, harissa (of rode peper of sambal), beetje tomaten puree.

Courgette cake:
Aardappel, half gaar koken en dan raspen in de keukenmachine. Een zelfde hoeveelheid rauwe courgette raspen en met een gewicht erop in een vergiet laten uitlekken. Samen mengen met ei, lente ui, munt en feta, zout en peper. Op een bakplaat in de oven koekjes ervan vormen of een grote platte koek die je erna in stukken snijdt. Ca 1 uur in de oven afhankelijk van de dikte.

Susan Ebbers, september 2017.