Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Wortel, ui, broccoli, komkommer, verse peper, kokosmelk, kruiden, rijst en naan

Nadat Judith haar Bleu et Vert koksmuts na 20 trouwe jaren aan de wilgen had gehangen, was er een nieuwe kok nodig. Jasmijn voelde wel voor een inservice opleiding. Ze oefende met koken voor de Retourdagengroepen, eerst samen met mij, later vooral zelf terwijl ik hier en daar nog even kon bijspringen. Ze leerde verrassend snel. Het jarenlange meeproeven in de keuken, vormde een degelijke basis van smaak kunnen maken. Daarop wat bouwstenen nodig voor een week koken voor 14 mensen: menu maken, planning, logistiek en foefjes. Ondertussen haalde ze haar rijbewijs nét op tijd om het papiertje ook mee te kunnen nemen naar Drenthe. Een vers gekochte keukenmachine die het hakken en snijden ondersteunde en voila: een nieuwe ster in de Bleu et Vert keuken!
Dat zorgde voor dubbele trots voor mij als moeder én als docent..

Ingrediënten:
Rijst
Ui
Wortelen
Broccoli
Verse peper
Kokosmelk, ca 1 blikje per 4 pers.
Kerrie
Kurkumma
Gember
Knoflook
Komkommer
citroensap
Zout peper
Yoghurt
Naan, een plat Indiaas brood of eventueel een andere brood- soort

Maak eerst in een apart bakje de tzatziki door de komkommer te raspen en er naar eigen smaak knoflook, peper, zout en citroensap bij te doen. Vervolgens doe je er een scheut yoghurt bij en roer je het door.
Dan de groente: Snij de ui in stukjes en fruit ze aan. Het liefst in een pan met een dikke bodem of een wok. Als de uitjes beginnen te bruinen, doe je de verse peper en de knoflook in kleine stukjes gesneden erbij. Roer dat door elkaar.
Vervolgens kunnen de kerrie, gember en kurkumma erbij. Als je verse kruiden kan vinden is dat een plus, maar gedroogd kan ook.
Daarna mogen de wortelen in plakjes gesneden erbij. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan om het 2-3 minuten aan te laten garen. Ondertussen kan de rijst op het vuur. Snij dan de broccoli in hapklare brokken.
Na die 2-3 minuten kan de broccoli bij de groenten en ook de kokosmelk. Laat dit even pruttelen tot de groenten de gewenste gaarte hebben.
Als alles klaar en gewenst gaar is kan het op tafel. Mogelijk wil je het in diepe borden eten omdat het vrij vloeibaar is. Je kan het vocht lekker met de naan of een ander stukje brood eten.

Tekst inleiding: Susan Ebbers. Tekst recept en kok: Jasmijn van Meurs, juli 2017.