Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Feestelijk buffet met een keur van door de genodigden meegebrachte gerechten

Stel: je wil een groot feest geven. Zo groot dat het niet in je huis past. Je kunt dan een zaal huren. Maar hoe doe je het dan met het eten? Indien geld geen rol speelt, huur je een cateringbedrijf in. Je betaalt dan al gauw zo’n 30 euro per persoon. En daar komt dan nog een bedrag aan drank bij. Kortom: Als geld wél een rol speelt, wordt dat al snel een forse kostenpost die jouw feeststemming flink kan verzuren.
Bleu et Vert lost dat pragmatisch op. Voor onze jaarlijkse reünie, maar ook voor ons vijfjaarlijks lustrumfeest vragen we de genodigden zelf iets mee te nemen voor een koud buffet. Om te voorkomen dat iedereen niet verder denkt dan stokbrood, kaasjes en de fabrieksvariant van een huzarensalade, geven we in onze uitnodiging een aantal tips:
Salade, fruit, quiche, taart, brood, beleg, hapjes, etc. Geef ook nog als tip dat iedereen ongeveer zoveel maakt als hij/zij zelf zou kunnen opeten. Dat voorkomt dat er een enorme berg eten overblijft.
Aan deze aansporingen hebben onze genodigden genoeg. Spreek verder niet af wie wat meeneemt. Dat komt altijd goed. In een grote groep kiest nooit iedereen hetzelfde. En de een doet het wat makkelijker met een Turks brood en een smeerseltje van de buurtsuper, terwijl de ander het leuk vindt om culinair uit te pakken. Het mag en kan allemaal. Leve de vrijheid!
Het resultaat is een enorm rijk gevuld buffet. Je hebt het kunnen zien en proeven in het Stroomhuis. Het was heerlijk!

Tekst: Gerrit van Meurs. Koks: Gasten op het 30 jaar B&V feest, april 2017.