Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Creatief voorgerecht met rode kool, champignons en gevarieerde garnering

Voorafje Basse Bodeux, voor 12 personen

Snij 500 gram kastanje champignons in plakjes en marineer ze één uur of langer in port. Kook ze in korte tijd in de port gaar.

Kook een kleine rode kool in (niet teveel) diksap of vruchten limonadesiroop gaar of beetgaar. Voeg voor de smaak toe bv. zout, peper, een beetje knoflook poeder (of vers), een laurierblad, dragon, kruidnagel, wat rozijnen en een uitje. Voeg op het laats appel in stukjes en/ of noten. Als het te nat is, kun je het vocht binden met wat maïzena of er nog wat extra rode vruchten jam of geconfituurde rode ui aan toevoegen. (In België is confit ‘d onion rouge in een potje te koop). Ook lekker bij rode kool is de combinatie met een pakje monchou en een potje kersen erdoor.

Maak mooie bordjes die je garneert met wat je in huis hebt of haalt: De koude of lauwwarme rode kool in het midden er omheen de champignons, sinaasappelplakjes, druiven, stukjes appel, geraspte wortel, plakje gerookt vlees (orgineel was het gerookte eendeborst) of stukje kaas, een stukje ei of een kwartelei (in elke Belgische supermarkt te koop)
Tip: het is ook een geschikt recept om overgebleven rode kool van de vorige dag in te verwerken.

Susan Ebbers, mei 2011.