Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Een stevige ovenschotel met gehakt, aardappelen, tomatensaus en veldsla

Terwijl het in de nachten vriest, lokt de middagzon ons naar buiten met een voorjaarbelofte. Het is tijd voor een stevige ovenschotel met wintergroenten die toch de zonnige herinnering aan zomerse tijden op kan roepen.

Groentenlasagna:
Deze hoeveelheden zijn genoeg om een ovenschaal van 26x36x5 cm te vullen. Ik heb metalen bakken die precies in mijn oven passen. Ideaal als je voor grote groepen wilt koken. Een hoeveelheid die genoeg is als hoofdgerecht in een driegangen maaltijd voor 12 eters. Voor 4 personen zonder voor- en na gerecht zou ik de hoeveelheden halveren of lekker voor 2 dagen koken.

1 selderij knol
400 gram aardappels
3 uien
klein blikje tomaten puree
100 gr zongedroogde tomaatjes
250 gram champignons
1 fles gezeefde tomaten
rozemarijn, dragon, zout, een scheutje tamari, chilisaus en gembersiroop
scheut balsamico azijn
paar schepjes suiker of oerzoet
750 gram rundergehakt, zout, rozemarijn, peper, kaneel
grote courgette
300 gram kaas
3 bolletjes mozzarella

Schil de selderij knol, snij in dunne plakken en kook of stoom het in 10 minuten beetgaar. Laten uitlekken in een vergiet.
Schil ondertussen 400 gram aardappels, snij ze in plakken en bewerk ze zoals de selderij.
De tomatensaus, het hart van de lasagna en de belangrijkste smaakmaker van de schotel: Fruit 3 uien, en bak een klein blikje tomaten puree mee. Snij 100 gram zongedroogde tomaatjes in reepjes en voeg toe. Bak 250 gram champignons mee en voeg een fles gezeefde tomaten toe. Kruid met rozemarijn, dragon, zout, een scheutje tamari, chilisaus en gembersiroop. Proef. Om de smaak nog intenser te maken, kan je een scheut balsamico azijn en een paar schepjes suiker of oerzoet toevoegen.
Bak ca 750 gram rundergehakt. Ik had in de vriezer niet genoeg gehakt en heb dat aangevuld met rundertartaar en een runderworstje, die kan je uit het velletje duwen (overigens ook een snelle methode om soepballetjes te maken, maar dit terzijde). Proef een gebakken stukje of het goed gezouten en gekruid is en vul zo nodig aan met zout, rozemarijn, peper, kaneel(!).
Schaaf een grote courgette met de kaasschaaf in lange repen. Rasp 300 gram kaas en snij 3 bolletjes mozzarella in plakjes/stukjes.
Vul nu de ovenschaal met laagjes van de ingrediënten. Zoals je lasagne opbouwt. maar in plaats van lasagna bladen heb je de selderij en courgette plakken. Start met de saus en eindig met aarappelen met kaas en mozzarella bovenop. Ca 45 minuten in de oven op 175 graden.
Salade: “wok” een kleine bloemkool en 1 groene paprika beetgaar, laat wat afkoelen, meng met 200 gram veldsla, 2 appels, halfpotje olijven in gekruide olie, wat yoghurt of yomio.

Susan Ebbers, maart 2011.