Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Twee winterse soepen op één bord: Rode bietensoep en een Oranje groentensoep

Terwijl de wind om het huis jakkert, is het tijd voor verwarmend wintervoedsel. Groentesoep kan altijd. Of het nu als voorafje is van een omvangrijk meergangen diner of als maaltijdsoep met een salade en stokbrood met kruiden boter. Bietensoep heeft een heerlijke smaak. Alleen het nadeel is dat alles wat erin gaat, na korte tijd net zo rood wordt als de bieten. Om dit gegeven te omzeilen, maak ik twee pannen soep die ik pas op het bord met elkaar meng. Zo kan je lekker schilderen met twee kleuren in verschillende variaties op het bord én je kunt spelen met de menging van twee verschillende smaken.

De rode soep;
1 kg bieten
2 uien
rozemarijn peper zout beetje kruidnagel (poeder) thijm, kerrie, marjoraan

Als je voorgekookte bieten hebt, pel je ze en snij je ze in grove stukken. Bakken met de uien en als ze aangefruit zijn, water erbij en kruiden. Laat kort trekken en pureer.
Als je rauwe bieten hebt, kan je ze eerst koken en bovenstaande procedure volgen of je schilt de rauwe biet, fruit ze aan en kookt ze dan gaar. Bij dit proces gaat de rode kleurstof uit de biet en komt in het kookvocht. Maar omdat je het daarna toch allemaal pureert, blijft het effect hetzelfde.
Proef en maak op smaak. Ik vind de smaak van rozemarijn en een beetje kerrie erg lekker in deze soep. Bietensoep heeft al een volle smaak, als je wilt kan je die nog wat intensiveren met een lepeltje zuur (citroensap of azijn) en zoet (honing, suiker of een ander zoetmaker).

De oranje soep met groenten:
Diverse groenten zoals ui, wortel, pompoen, champignon, broccoli en/of groene paprika.
Zout of bouillonblokje,
wat sinaasappelsap of rasp van een schil van een biologische sinaasappel,
gember, komijn, koriander.

Snij de groenten en fruit ze aan. Doe er water en sinaasappelsap of rasp bij. Breng aan de kook en kook de soep zo kort dat de groenten nog knapperig en beetgaar zijn. Proef en maak op smaak.

Schep de soep op de borden of laat je disgenoten dat zelf doen, Wie heeft het leukste bordje?

Susan Ebbers, december 2013.