Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Feestelijk gevarieerde maaltijd met veel verschillende smaken: voor elk wat wils.

Zomerse Mexicaanse maaltijd (recept voor 12 personen)

Om het mooie weer te vieren een recept voor een Nederlandse variant van een Mexicaanse maaltijd. Heel geschikt als je met een gezelschap buiten aan een grote tafel zit. Het komt erop neer dat iedereen een halve wrap pakt en die belegt met de warme en koude hapjes, sausjes en geraste kaas. Daarna de boel dichtvouwen tot een driehoekig geheel. Of de methode zoals mijn dochter adviseert: eerst een ijsco horenje rollen van een halve wrap en die volladen. Dan kan er wel minder op, maar dan “bulkt” het er niet overheen bij de eerste hap. Die tip werd zeer gewaardeerd door een van de cursisten. Serveer het niet voor je buurvrouw met smetvrees, maar eet de wrap lekker met je vingers. Vooral boven je bordje dan kan je alles wat ervanaf valt toch nog opeten.

Je hebt ongeveer 3 halve wraps per persoon nodig. Neem dan de grote die per 6 verpakt zijn. Koop één pakje extra zodat je zeker niet tekort komt, of om de volgende dag de restjes mee op te maken. Voor 12 personen heb je ongeveer 18 wraps nodig. Als laatste voor je aan tafel gaat, verwarm je de wraps. Als de koekepan heet is, gaat het heel snel. Je bakt ze even aan 2 kanten tot ze knapperig zijn en er wat bruine vlekjes of randjes op komen. Stapel ze, halveer ze en houdt ze warm onder een deksel.

Tomatensalsa:
8 tomaten in stukjes, 1 rode ui heel fijn gesnipperd, 1 teentje knoflook, verse en/of gemalen koriander, 3 stengel uitjes. Als je wilt kan je er nog een potje kant en klare tomatensalsa doordoen of een blik tomaten in blokjes voor een smeuïg geheel, maar zonder kan ook prima. Rode peper voeg je toe als je van pittig houdt. Laat in ieder geval 30 minuten intrekken voor de smaak. Er komt altijd veel vocht uit de wordt, giet je het vocht van de tomatensalsa af in de bonensaus.

Bonensaus:
Fruit 3 uien, 3 teentjes knoflook, indien gewenst 400 gram gehakt, 3 wortels en voeg 1 blikje of potje kidney bonen toe, op het laatst want die zijn al gaar. Voeg kruiden toe zoals chilipeper, koreander en paprikapoeder. Eventueel chilisaus of tabasco uit een flesje.

Roomsaus:
1 bekertje zure room, 1 bakje Philadelphia, 1 teentje knoflook met wat yoghurt, peper en zout naar smaak door elkaar mengen. Rauwkost:
Rangschik op een platte schaal in blokjes of reepjes: een rode en een gele paprika, wat tomaten, een stuk komkommer en 1/3 krop ijsberg sla, garneer met een potje mais. Geraspte kaas 250 gram.

Guacemole:
2 avocado’s en paar flinke scheppen van het room mengsel, 1 extra teentje knoflook, wat zout en peper door elkaar mengen. Eventueel met de staafmixer. Maak de Guacomole kort voor je aan tafel gaat. Het kan snel bruin verkleuren. Om dat tegen te gaan kan er ook wat citroensap doorheen. Lekker hierbij zijn de driehoekige tortilla chipjes. Als je met kinderen aan tafel eet, zet ze dan pas neer als ze genoeg van de andere dingen gegeten hebben.

Susan Ebbers, mei 2010.