Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Kruidige soep met wortel, pompoen en sinaasappelsmaak en een scheutje room

Pompoensoep met liefde

Ingrediënten:

1 pompoen
3 uien
2 winterwortelen
1 biologische sinaasappel
250 gram champignons
3 teentjes knoflook
sinaasappelsap uit een pak
water
3 bouillonblokjes
gemberpoeder, koriander, kaneel, zout
100 gram santen (te koop in de toko)
eventueel:
mosterd, gembersiroop,
sojaroom of slagroom

Volledig autodidact en ongediplomeerd ben ik, maar na jaren in de Bleu et Vert keuken, voel ik me kok. Het is mijn tweede en vaak ook mijn favoriete beroep. Het zacht zoemende genieten als mensen een verrassende maaltijd krijgen voorgeschoteld: Voor niets krijg je zoveel waardering als voor een tevreden gevulde buik. De liefde van de mens gaat door de maag. Dat het spreekwoord klopt, is me wel duidelijk. Maar andersom geldt het ook: koken kan ook ingezet worden om liefde te tonen.

In mijn eerste beroep ben ik volledig gediplomeerd en heb ik jaren als co-assistent in ziekenhuizen geploeterd. Gratis en zonder al te veel waardering. Groot was de opluchting om na het afstuderen een salaris te krijgen en te merken dat de inspanning van het werk er toe deed.
Verandering van werkplek is altijd een soort graadmeter, van wat men van je vond in de tijd dat je er was. Alleen al om die reden moet je af en toe veranderen.

Onlangs nam ik afscheid van een van mijn meest geliefde teams waar ik ooit werkte. Vanaf de eerste werkdag voelde ik me welkom en thuis en in de jaren groeide de band met de collega’s. Ik goot mijn liefde in de vorm van een soep die ik bij de afscheidslunch serveerde. Uit het afscheidslied bleek de liefde wederzijds.

 

Pel de uien en was de pompoen en de wortel. De pompoen hoeft net als de wortel niet geschild te worden. Snij deze groenten in grove stukken en fruit ze aan in wat olie in de soeppan. Voeg ook de gehakte knoflook toe. Vul bij met half sinaasappelsap en half water, 3 bouillonblokjes, gemberpoeder, koriander, kaneel en zout naar smaak.

Als de groenten gaar zijn (ongeveer 20 minuten koken) pureer je de soep met de staafmixer. Voeg de rasp van -het liefst een biologische- sinaasappel toe. Rasp het oranje deel van de schil tot je bij het wit uitkomt. Laat ook de santen smelten in de soep, hier wordt de soep nog wat dikker van.
Voeg in de laatste paar minuten de champignons in plakjes toe. Ze garen vrij snel.

Proef hoe je de soep vindt smaken. Als het nog geen volle smaak heeft kan je er meer specerijen en zout of ook een flinke schep mosterd, gembersiroop of slagroom of soja room indoen. Room kan je gebruiken om een smaak voller te maken of om een uitgeschoten peperbusje weer wat af te blussen.

Susan Ebbers, april 2010.