Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Geurige groenten- vleessoep met verse kruiden, versierd met gefrituurde mie.

Wegwaaisoep

Ingredienten:

Uien, knoflook.
Groenten: paksoy/worteltjes/ (snij)boontjes/ paprika/ champignons of wat je in huis hebt.
Hoeveelheid: ongeveer zoveel dat je soeppan voor de helft gevuld is. Maggiplant (lavas), ketjap, gembersiroop, bouillonblokje, suiker.
Reepjes vlees (hamlappen of biefstuk) of tofu.
Chinese rijstmie.

Het is een voorjaar vol met culinaire uitdagingen, zoals het koken op de Vlieter. Mijn goede vriendin Judith, al 13 jaar naar volle tevredenheid van cursisten en bemanning kok op de Vlieter, is aan het onderzoeken of wonen in Thailand leuk is. Vandaar hop je niet voor een weekje over naar de Waddenzee. Om het geheel te compliceren kent de Vlieter een aantal trouwe cursisten die erg van traditie houden. Zie dan maar eens dé kok te vervangen.

Zoals ik al had gevreesd: het valt niet mee. De ene dag kook ik tijdens het zeilen. Ik zet de scheefstaande pannen klem en kan met behulp van wat extra handen de boel tegenhouden bij het overstag gaan. Uitjes verbranden omdat de olie in de schuine pan naar het diepste punt loopt.
Een andere dag dromt de meute om me heen en zwem ik tussen de cursisten door naar mijn pannen. Ik heb op de tafel met 7 stronken broccoli terrein afgebakend: hier geen paletten.

Bij de indeling van de dag zijn we volledig overgeleverd aan weer, wind, wadden en getij. Het programma wordt soms per uur aangepast. De vraag van de kok aan de schipper: “Willem, hoe laat komen we aan?”, beantwoordt hij met een blik die zegt dat hij de vraag volkomen onzinnig vindt en dat ik zijn antwoord met een flinke schep Waddenzout moet nemen. Flink improviseren dus!

Omdat ik me verwikkeld voel in de ongelijke strijd met de culinaire herinneringen aan het afgelopen decennium, gaat geen zee me te hoog om een spetterende maaltijd op tafel te zetten.

 

Fruit wat uitjes en knoflook en roerbak dan klein gesneden groente. Als het aangebakken is doe er dan koud water bij en lekker veel maggiplant en laat dat op een klein vuur langzaam aan de kook komen, bv. in 20 minuten. Zorg er wel voor dat de groentes lekker knapperig blijven. Door het langzame garen geven de groenten hun smaak af aan het water. Maak verder op smaak met bouillonblokjes, ketjap, gembersiroop en eventueel een schep suiker.

Om het nog leuker te maken kan je aan de soep roergebakken reepjes toevoegen. Deze smaken het lekkerst als je ze een klein halfuurtje hebt laten marineren in ketjap en gembersiroop. Roerbak de marinade mee en kiep ook in de soep.

Je kan de soep afmaken met gefituurde chinese rijstmie. Net als met bakken van kroepoek is dit toveren in een pannetje: maak er een schouwspel van. Frituren gaat prima in een klein braadpannetje met olie. Een laagje van 5 cm is genoeg. Als de olie heet genoeg is (als er walm vanaf komt), gooi je een klein plukje mie in de olie. Pas op voor hete spetters! De mie komt in 1 seconde bruisend boven en wordt een witte wolk. Schep het er gelijk uit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Maak zo voor elk bord een wolk mie. Het smaakt nergens naar, maar het oogt goed op de soep. Laat onmiddelijk opeten, want als de mie nat is geworden gaat het speciale effect weg en wordt het gewone vermicelli in de soep.

Serveer aan dek van een schip aan moegezeild en hongerig volk. Bij voorkeur als de wind wat geluwd is. Inderdaad: wegwaaisoep.

Bij het uitruimen en opdoeken aan het einde van de week, werd ik- per ongeluk- Judith genoemd.

Susan Ebbers, mei 2009.