Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Vegetarische soep: kruidig, voedzaam en fris met pompoen, wortelen, sinaasappel

Susan mag dan deze rubriek vanwege een volle agenda uit haar handen hebben laten vallen, gelukkig kookt ze zo af en toe nog haar heerlijke gerechten. Ten tijde van drukte kiezen we vaak voor een grote pan soep. Deze staat vervolgens in de koelkast stand-by voor de dagen dat koken er niet in zit. Onlangs maakte ze deze frisse, voedzame soep.

Ingrediënten:
Een flinke biologische pompoen
500 gram wortelen
3 liter sinaasappelsap
6 bouillon blokjes
2 grote uien, 3 tenen knoflook
kerrie, koriander, komijn, foelie
2-3 bosuitjes,
geraspte kaas en sinaasappelschil, scheutje room.

Snipper de uien en champignons en fruit ze goudgeel. Voeg de geknepen knoflook toe. Giet de sinaasappelsap erbij en zes bouillonblokjes. Laat de hele (schoongewassen) bio pompoen mee aan de kook komen. De schil kun je prima eten. Snij de wortelen in stukjes en voeg ze toe. Na vijf minuten koken op zacht vuur, vis je de pompoen eruit, halveer hem en verwijder de pitten met een lepel. Snij de pompoen in hapklare brokken en doe ze in de soep.
Terwijl de soep nog zachtjes pruttelt rasp je de kaas en de schil van 1-2 biologische sinaasappelen. Snipper de bosuitjes.
De soep naar smaak kruiden met kerrie, koriander, komijn, foelie. Bij het opdienen naar smaak de bosuitjes, geraspte kaas, geraspte sinaasappelschil en een scheutje slagroom. Maak nog even een snelle salade en je eet een heerlijke en gezonde maaltijd.
Kok: Susan Ebbers, tekst: Gerrit van Meurs, september 2012.