Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Uit de purperen tube, met het rood penseel

Creatieve schildercursus (workshops) in Gelderland, Nederland

In 2019 organiseren we geen schildercursus in Wamel. We hebben er wel Retourdagencycli en Coachingsgesprekken. En je kunt wel zelf een groep mensen bij elkaar zoeken en dan bij ons in Wamel een cursus op maat boeken. Inschrijven voor een door ons georganiseerde teken-, schildercursus kan wel in de Auvergne, de Franse Ardennen en op de Wadden.

Het plezier van een teken-, schildercursus

Teken- schildercursus in workshops. 
Informatie over de teken-, schilderdocent.

Algemene informatie over tekenen/ schilderen.

Tekenen en schilderen is een persoonlijk proces. Je hebt als mens eigen ogen waarmee je naar de wereld kijkt en een eigen hand waarmee je vorm geeft. Juist dat persoonlijke karakter in het werk kan een tekening of schildering boeiend maken.

Samen kijken naar het werk van de teken-, schildercursus

Bij het ontwikkelen van een eigen manier van werken kan een groep stimulerend zijn. Het naast elkaar leggen van de werkstukken helpt je bij het ontdekken van je mogelijkheden. We zullen dan tijdens de teken-, schildercursus ook regelmatig gezamenlijk de vorderingen bekijken. Aan het eind van elke middag kijken we samen naar de resultaten van die dag.
Foto: Jan Wouter van Reijen.

Teken-, schildercursus voor beginners en gevorderden

Teken- schildercursus voor beginners en gevorderden

Als beginner krijg je de gelegenheid kennis te maken met het materiaal, de techniek en met basisprincipes als licht-donker, kleur en compositie. Belangrijk is het durven: als je eenmaal over die eerste drempel heen bent, ontwikkel je je verrassend snel. Als gevorderde krijg je de stimulans het eigen karakter van je werk verder te ontwikkelen en de uitdrukkingskracht ervan te vergroten

Materialen tijdens de teken-, schildercursus

Hoe bont kun je je schildercursus maken?

Je bent vrij om de materialen te kiezen waarmee je wilt werken. Siberisch krijt, houtskool, oliepastelkrijt, aquarel- en acrylverf, Oost-Indische inkt en papier zijn aanwezig en bij het cursusgeld inbegrepen. Als je met materialen wilt werken zoals olieverf, gouache of softpastelkrijt moet je die zelf meenemen. Je kunt de schildercursus dus zo bont maken als je wilt.

Op tweede avond laten we dia's en film zien over schilderkunst. Wil je je nog meer verdiepen, dan kun je je hart ophalen bij de vele schilderboeken in onze boekenkast. We sluiten een driedaagse teken-, schildercursus altijd af met een expositie voor onszelf en belangstellenden uit de omgeving.

>Teken-, schildercursus in workshops

Teken- schildercursus in workshops

Bij het inschrijven voor een teken- schildercursus vragen we je een keuze te maken. Met cijfers 1-9 maak je duidelijk welke workshops jouw voorkeur genieten en welke juist niet. Uit deze gegevens maken we een programma op maat voor de deelnemers aan die specifieke driedaagse.

Lentebloemen tijdens de teken-, schildercursus

We doen elke dag een andere workshop. Sommige workshops zijn goed te combineren: De helft van de groep kan de ene en de andere helft de andere workshop doen. Dat kunnen we soms ook een dag zo plannen. Uiteraard blijft het altijd mogelijk om individueel afwijkende keuzes te maken.

Essentie workshop tijdens de teken-, schildercursus

A- Tour de Dessins op zoek naar essentie.
In de wereld is zoveel te zien dat je schilderend al gauw verdwaalt in chaos als je niet kunt kiezen. In deze workshop leer je kijken en kiezen: Wat vind jij interessant om te schilderen? En waarom? Want als je weet waarom je je onderwerp fascinerend vindt, weet je beter hoe je het kunt weergeven. We oefenen dit in schetsen. Na de pauze schetsen we op vier plekken steeds kort de essentie van wat je ziet. Kiezen, schetsen, volgende plek!

Experimentele workshop tijdens de teken-, schildercursus

B- Experimenteren met inkt en kleur. 
In deze workshop leer je experimenteren met de veelzijdige mogelijkheden van inkt. Met een bamboepenseel en een rietpen kun je het materiaal op oneindig veel manieren gebruiken. Na de pauze voegen we er kleur aan toe. Inkt combineert heel fijn met aquarel, acryl en oliepastelkrijt

Fauvistische workshop tijdens de teken-, schildercursus

C- Bij de wilde beesten af.
Een groep schilders rondom Matisse organiseerde begin 20e eeuw een expositie in Parijs. Een journalist reageerde verontwaardigd dat dit het werk was van wilde beesten. Die naam hebben ze overgenomen: Les Fauves. In deze workshop gaan we aan de slag volgens uitgangspunten van Les Fauves: Heldere kleuren, gebruik van contourlijnen en een zichtbaar schildergebaar.

Workshop leren van een andere schilder tijdens de teken-, schildercursus

D- Stap in de schilderschoenen van...
In Wamel hebben we een flinke kast met kunstboeken. Zoek naar een schilder die jou inspireert en kijk naar de reden. Wat gebruikt deze schilder in zijn werk en hoe doet hij/ zij dat? Met die elementen ga je zelf aan de slag. Je zou een schilderij kunnen naschilderen. Maar beter nog is het om zelf een eigen vertaling te maken in de stijl van je voorbeeld.

Workshop samen werken aan één schilderij tijdens de teken-, schildercursus

E- Le Carrousel.
Vier schilders schilderen om beurten in vier verschillende schilderijen met als opdracht een synthese te maken tussen de vier stijlen. Iedere schilder maakt zo een begin, een 2e en een 3e fase en een slot in een van de vier werken. Zo kom je steeds in een andere fase het werk tegen van anderen waar jij dan iets mee moet doen. Zoek de balans tussen de stijlen van de vier deelnemers.

Workshop model anders tijdens de teken-, schildercursus

F- Model anders.
Bij modeltekenen denk je vaak aan technische eisen: Het moet kloppen en het moet lijken. Maar bekende kunstenaars als Peter van Straaten, Egon Schiele, Francis Bacon tekenen en schilderen mensen juist uit verhouding omdat hun werk dan veel meer zeggingskracht krijgt. In deze workshop leer je uit verhouding tekenen, anders kijken en anders werken naar aanleiding van een model.

Workshop klein schetsen tijdens de teken-, schildercursus

G- Vakantiegroeten uit het Land van Maas & Waal.
Na je vakantie wil je foto's kunnen bekijken om na te genieten. Maar je kunt je vakantie ook vastleggen in snelle schetsen. In deze workshop leer je hoe je in een klein boekje snel en doeltreffend kunt schetsen met een fineliner en een klein setje aquarelverf. Na de pauze maken we een rondrit langs een aantal inspirerende plekken. Daar maak je eigen schetsen in een klein boekje

Collage workshop tijdens de teken-, schildercursus

H- Collageren: Schilderen, scheuren, plakken.
In deze experimentele workshop begin je met het beschilderen van een paar vellen papier met acryl in afwisselende kleuren. Als de verf is gedroogd ga je vormen uitscheuren. Met die vormen bouw je een schilderij op: een collage van door jouzelf beschilderde scheursels.

Detail van schilderij Rina Jansen.

Workshop panorama schilderen tijdens de teken-, schildercursus

I- Panorama Rossum.
We gaan naar het meest indrukwekkende panorama van de hele streek: Het gezicht op de Waal bij Rossum. Daar schildert iedereen een panorama: 35 x 100 cm of 25 x 70 cm. Je leert wat er belangrijk is bij het schilderen van een panorama. En je ontdekt: Je hoeft geen Mesdag te zijn om een panorama te kunnen schilderen.