Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Wie geven er vorm aan?

Docenten tekenen- schilderen, beeldhouwen, zingen

Docent tekenen, schilderen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Bleu et Vert docenten in Le Phaux 2018:

Beeldhouwen:
8 juli - 14 juli.: Gerard Akerboom
15- 21 juli: Beatrijs Schweitzer
22 juli- 4 augustus: Gerard Akerboom

Tekenen- schilderen:

15 juli- 4 aug.: Gerrit v. Meurs

Informatie over de docenten op Bel Any, Any Martin Rieux, Franse Ardennen vind je hier.

Onze vaste beeldhouwdocent Henk de Jong heeft moeten annuleren wegens een onverwachtse en ernstige ziekte van zijn moeder. Gerard Akerboom en Beatrijs Schweitzer zullen hem vervangen. 

ALT-TEKST

Gerard Akerboom (1950): 8- 14 juli en 22 juli- 4 augustus: beeldhouwen.
Gerard heeft zijn opleiding tot beeldhouwer gekregen door het volgen van vele beeldhouwcursussen in binnen- en buitenland, o.a. in Le Phaux bij Mirjam Mieras en Gerard van Rooij. Met passie en nieuwsgierigheid werkt hij in allerlei soorten steen. Het coachen, begeleiden en trainen van mensen heeft hij zijn leven lang gedaan. De laatste 10 jaar is dat vooral bij het ontdekken van hun talenten bij beeldende processen: beeldhouwen, tekenen, schilderen en keramisch werken.
Gerard is een rustige, betrokken docent. Hij is kunstzinnig, diepgaand en relativerend en heeft een gezonde dosis humor. Hij kan je inspireren en begeleiden bij het zoekproces naar iets wat je in je kern raakt en om daar vorm aan te geven.
Je maakt een beeld – een stenen beeld – met aandacht voor de techniek én voor het scheppingsproces. Je wordt daarbij intensief persoonlijk door hem begeleid. Gerard sluit aan bij de ervaring die je al dan niet hebt met ‘verbeelden’ en bij de wensen waarmee je naar de cursus komt. Je leert de nodige basistechnieken en de toepassing ervan om jouw beeld uit de steen te halen. Uitproberen, kijken, leren werken in drie dimensies, het vinden van jouw slag, zoeken en kiezen, het hoort er allemaal bij.
Gerard vindt het fantastisch te zien dat deelnemers – net als hij zelf – zo enthousiast kunnen raken over wat je allemaal uit steen kan maken èn over het proces wat daartoe leidt.
Meer info: http://ateliergerardakerboom.nl/

ALT-TEKST

Beatrijs Schweitzer (1960): 15- 21 juli: beeldhouwen.
Beatrijs is werkzaam als beeldhouwer, docent, kunsthistorica en ze heeft een eigen coachpraktijk. Na de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht is zij in Leiden afgestudeerd als kunsthistorica op moderne kunst. Het lesgeven vormt vanaf haar studietijd een rode draad in haar leven.
Beeldhouwen betekent voor Beatrijs Schweitzer vooral een feest van onderzoeken en ontdekken. Als zelfstandig beeldhouwer is zij voortdurend op zoek naar spanning en evenwicht en werkt daarom graag met contrasten.
Beatrijs geeft ook les vanuit een nieuwsgierige, onderzoekende houding met veel aandacht voor de individuele ervaring en uitgangspunten van de deelnemers. Ze vindt het belangrijk om enthousiasme en aandacht over te brengen. Misschien wil je de hemel bestormen, maar het werken in steen houdt je toch stevig op de aarde. Dat alleen al maakt het beeldhouwen tot mooie avontuurlijke reis voor iedereen.
Op een avond zal Beatrijs een presentatie geven over beeldhouwkunst vanaf begin 20e eeuw tot heden. Ze vertelt chronologisch en plaatst ontwikkelingen in de context van hun tijd. Ze vindt dat je meer (plezier) aan kunst beleeft als je iets van de achtergronden weet.
Het beeldhouwwerk van Beatrijs is o.a. te zien op www.beatrijsschweitzer.nl en op www.beatrijsscweitzer.com

Docent tekenen, schilderen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Gerrit van Meurs (1954): 15 juli- 4 aug. en 12- 25 aug.: tekenen/ schilderen. Ik studeerde tekenen, schilderen en handvaardigheid aan de lerarenopleiding ZWN te Delft en vervolgens tekenen en schilderen aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Sinds 1980 organiseer ik creatieve vakanties tekenen/ schilderen. Nog altijd kan ik me geen leuker werk voorstellen!

(foto: Jan Willem Golstein)

Docent creatieve tekencursus, schildercursus bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Ik geniet van contact met mensen, zowel in een goed gesprek als in een partijtje volleybal. Tijdens de cursus is het voor mij een uitdaging om iedereen een stapje verder te helpen, met enthousiasme, humor en respect. Kijkend en luisterend naar je belangstellingen en kwaliteiten probeer ik te zien wie je bent en wat je wilt. Ik wil je stimuleren te werken vanuit je eigen mogelijkheden. Plezier in het doen is het belangrijkste uitgangspunt.
(foto: Sylvia van Meurs)
Lees over Gerrit's kunst op de volgende pagina.

Docent beeldhouwen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Henk de Jong (1964): beeldhouwen.
Ik studeerde af in het vak ruimtelijk- plastisch vormgeven aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Vanaf 1990 ben ik aktief als zelfstandig beeldhouwer en werk voornamelijk in de materialen steen en hout, ook wel in combinatie. Ik geef cursussen beeldhouwen en ruimtelijk vormgeven in Tilburg, Breda, Waalwijk en Anröchte Duitsland.

Docent creatieve beeldhouwcursus bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Sinds 2004 geef ik les bij Bleu et Vert. Naast de juiste technieken schenk ik aandacht aan de ontwikkeling van eigen ideeën en het vormgeven daarvan in een blok steen. Plezier en de uiteindelijke voldoening zijn belangrijke uitgangspunten binnen mijn lesgeven.
Meer informatie op de website van Henk.

Docenten zingen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Vita Pagie (1992): Braziliaanse zang- en percussieweek.
Van 2010-2014 heb ik jazz-zang gestudeerd in Amsterdam. Naast jazz zing ik al jaren ook Braziliaanse muziek. Dat heeft voor mij alles wat muziek in zich kan hebben.

Docente creatieve zangworkshop bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Het ritmische element meegenomen uit Afrika, de beeldschone teksten, de prachtige taal die helemaal schitterend is als hij gezongen wordt, de melodieën en de geavanceerde harmonie. Ik vind het een plezier om dit over te brengen aan mensen, niet alleen door zelf op te treden maar ook door het anderen aan te leren.
Meer informatie via de website van Vita Pagie.
Je vindt Vita ook op Facebook.

Docent creatieve zangcursus bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Jaime Nanoha (1986): Braziliaanse zang- en percussieweek. In 2005 werd ik verliefd op de klassieke gitaar. Na 5 jaar autodidactische studie heb ik het Rotterdams Conservatorium Codarts doorlopen. In 2015 studeerde ik cum laude af met als hoofdvak Braziliaans gitaar en bijvak Pedagogiek en Educatie. In 2014 kreeg ik in Rio de Janeiro les van muzikale grootheden. Dichterbij kon ik niet komen!

Docent creatieve vakantieweek zingen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Naast optreden geef ik met plezier les. Aan jong en oud. Aan individuen of groepen. Met name gitaarlessen, maar ook leuke kennismakingslessen met percussie. Denk hierbij aan de campana, güiro, claves, tamborim, triangel en verschillende shakers. Ik probeer altijd voor een vrolijke en ongedwongen sfeer te zorgen, zodat iedereen zich vrij voelt om het te leren. Muziek is er om van te genieten :-)
Je vindt Jaime ook op Facebook.