We werken aan het ontwerpen en bouwen van een geheel vernieuwde website voor de kunst van Gerrit van Meurs. We hopen die later dit jaar online te zetten.


Waterwerken

Jaarlijks vaart Bleu et Vert met de tjalk De Vlieter over de Waddenzee. Een week vol wind en wolken, zon en zee, zand en zout. In deze wereld is mijn liefde en fascinatie voor water geboren.

Met mijn gezin woon ik in Wamel aan de Waaldijk. We wandelen graag door de uiterwaarden en langs de rivier.

Water is de oerbron van het leven. We zien in de rivier de eeuwige beweging van het trage stromen. Het immer voortdurende ritme van de golven. Het licht van de zon deinend in miljoenen tintelende sterretjes. Soms zwelgt de rivier tot een majestueuze watervlakte die de dijken doet sidderen.

Water is alom aanwezig in mijn beeldend werk. Het gaat me niet eens zozeer om de rivier. De oevers mijd ik. Het gaat me louter om water.
En water zonder oevers kan eruit zien als zee. In verf, inkt en krijt probeer ik dichter bij het water te komen.


Waterwerken in Aquarel en Oostindische inkt.

Tot 2015 werkte ik vooral veel met aquarelverf en Oost- Indische inkt. Het zijn vloeibare materialen en niet geheel voorspelbaar. Zo heeft het toeval invloed op mijn werk. Inkt, verf en kwasten schenken me prachtige kadootjes. Ik onderzoek de omstandigheden die de kans op geschenken beïnvloeden. Zo probeer ik kwast en materie te manipuleren zonder ze de baas te willen zijn.
Het is een spel van vrijheid en grenzen.

De vroege Waterwerken zijn expressiever, uitbundiger en iets concreter. Ze gaan over ritme, reflectie van licht en de kracht van kleur.
De horizon speelt een belangrijke rol en geeft het schilderij
een ruimtelijke uitstraling.

In de latere Waterwerken is de horizon verdwenen. De dieptewerking neemt af. Ritme en reflectie van licht hebben gezelschap gekregen
van beweging en gelaagdheid. Op een aantal aquarellen is de stroming zichtbaar.
De kleuren zijn nog steeds fel, maar meer in een beperkt gamma.
Het werk is minder concreet, wat mysterieuzer van sfeer.


Waterwerken in acryl

In 2015 en 2016 heb ik vooral Waterwerken in acryl gemaakt. In totaal hebben al meer dan 50 grote en kleine Waterwerken in acryl het levenslicht gezien. Ze gaan over ritme, reflectie en over de beweging van het trage stromen.

2015 was een recordjaar voor mijn Waterwerken. 23 schilderijen en tekeningen vonden een nieuw thuis. Opvallend was dat er acht acrylen een ander onderdak vonden. Kennelijk vallen de schilderijen in deze techniek goed in de smaak.

In 2017 heb ik een serie monoprinten gemaakt in olieverf. Het zijn mijn eerste Waterwerken in olieverf.

Ik blijf verder werken aan water. Het blijft zich nog ontwikkelen.
Ik val nog niet droog.Waterfoto's


In september 2016 heb ik een fotoserie samengesteld over Water. Het is een serie van 35 foto's onder de titel: Ritmes en Reflecties. De serie is afgedrukt op dibond in het formaat 30 x 60 cm.
Al een tijdje leefde de behoefte om eens een keuze te maken uit de meer dan 2000 waterfoto’s die ik heb gemaakt.

De oudste foto die de selectie heeft overleefd is een ingescande analoge foto uit 1984.  De anderen zijn van na 2004 en met de digitale camera genomen. Verreweg de meeste foto's zijn van 2015 en 2016. Sinds het idee om deze serie te gaan ontwikkelen vastere vorm aannam, ben ik regelmatig met mijn fototoestel op pad gegaan om nog meer te experimenteren met waterfoto’s.

De foto's zijn gemaakt in Italië, Frankrijk, Spanje, Engeland en Nederland, je ziet water uit Amsterdam, Liverpool en Venetië, uit de Middellandse Zee bij Spanje en Sardinië, water van de Waal, de Linge, de Waddenzee, water van een grote vijver in een Italiaans park in Umbrië en van het meertje van St Remy sur Durolle in de Franse Auvergne.

Ritmes en reflecties zijn onderliggende thema's. De reflecties zijn van zon-, maan- en kunstlicht. Ze toveren soms de meest verrassende kleuren op het water.

Als je de serie bekijkt, zou je het niet verwachten, maar alle foto's zijn volledig naturel: Ik heb geen gebruik gemaakt van kleurenfilters of digitale kleurenbewerking.

Bij de serie verschijnt het boek: Ritmes en Reflecties, 117 Waterfoto's van Gerrit van Meurs. Het boek is te koop voor geïnteresseerden.


KunstBakens

Op 23 en 24 september 2017 is de negende editie van atelierroute Kunstbakens met werk van een grote groep kunstenaars uit de gemeenten Druten en West Maas en Waal en omstreken. Voor het eerst in ons huis en atelier zullen we tekeningen, schilderijen en foto's door elkaar heen exposeren.

Jan Moerbeek is gastexposant dat weekend. Jan schildert intuïtief en kleurrijk tussen abstraktie en figuratie in. In zijn werk zie je tekens uit een soort hiëroglievenschrift, symbolen uit de wereld om ons heen en uit een fantasie- of dromenwereld.

In Wamel zullen zeven kunstenaars hun werk tonen. Naast Jan Moerbeek en Gerrit van Meurs zijn dat oud Bleu et Vert docent Gerard van Rooij, Nellie de Mulder, Eduard Gerrits, Loek Hambeukers en Wilbert Vernooij. Meer van de expositie KunstBakens tref je in Alphen, Druten en Appeltern.
Openingstijden: Beide dagen van 11.00 - 17.00 uur. Meer informatie: www.kunstbakens.nl


Expositie in de IJsselstroom in Zutphen

In 2015 waren Gerrit's Waterwerken te zien in een dubbelexpo in Zutphen. Oude wasserij de IJsselstroom organiseerde een eerste expositie onder haar dak. Naast Gerrit's Waterwerken waren er keramische Fabrieken te zien van Janneke Makkink.

De expositie was met dank aan de grote ruimte van de IJsselstroom heel uitgebreid. Er waren 40-50 Waterwerken te zien, voor het eerst ook Waterwerken in acryl. De expositie trok naar schatting 900 bezoekers. 14 Waterwerken vonden een nieuw onderdak.


Catalogus Waterwerken

Ter gelegenheid van de expositie in Zutphen heb ik een boekje samengesteld van Waterwerken van de jaren 2012 - 2015. Het boekje is 28,5 x 21,5 cm, het heeft een harde kaft en telt 121 foto's op 74 blz.
Het boekje is te koop. Maak 35 euro (incl. verzendkosten) over op
NL42 INGB 0005 1820 71 o.v.v. Waterwerken 2 en je adresgegevens.
We sturen je dan een exemplaar op.

Van de catalogus van een grote expositie Waterwerken in 2011 zijn nog enkele exemplaren te koop. Het is een boekje met Waterwerken van 2004-2011. Het is 20,3 x 27,5 cm met een zachte kaft en het telt 77 foto's op 66 blz. Maak 15 euro (incl. verzendkosten) over op
NL42 INGB 0005 1820 71 o.v.v. Waterwerken 1 en je adresgegevens.
We sturen je dan een exemplaar op.

Voor beide boekjes samen betaal je 40 euro incl. verzendkosten.


ZomerExpo Museum de Fundatie Zwolle- Heino

In de zomer van 2017 verbleef Gerrit's Waterwerk Aqua 16010 drie maanden in Museum de Fundatie als onderdeel van de ZomerExpo met als thema: WATER. Het was tentoon gesteld in Heino op de 2e verdieping van het kasteel.

De ZomerExpo is de grootste verkooptentoonstelling in een museum, samengesteld door open inschrijving. Sinds 2011 is de Zomerexpo een jaarlijkse tentoonstelling tot en met 2015 in het Haags Gemeentemuseum en vanaf 2017 in museum de Fundatie.

De Zomerexpo 2017 bestond uit ca 250 kunstwerken gekozen uit meer dan 3000 aangeboden werken van professionele en amateur- kunstenaars: tekeningen, schilderijen, foto's, films, installaties, etc. De voorronde waar mijn werk werd gekozen was in Amsterdam.


ZomerExpo Gemeentemuseum Den Haag

In de zomer van 2014 logeerde Gerrit's Waterwerk Aqua 13019 drie maanden in het Gemeentemuseum Den Haag als onderdeel van de ZomerExpo met als thema: LICHT.

De Zomerexpo 2014 bestond uit 248 kunstwerken gekozen uit 3000 aangeboden werken. De voorronde waar mijn werk werd gekozen was in Arnhem. Een impressie vind je hier:
Beeldverslag Zomerexpo 1e voorronde Arnhem.


Via de nieuwsbrieven van Bleu et Vert blijf je op de hoogte van volgende exposities.


Foto's van het beeldend werk na mei 2015 staan niet op deze website. We hopen ze te tonen op de nieuwe website over Gerrit's kunst later dit jaar.


Tekeningen/ schilderijen Gerrit van Meurs:

Waterwerken 1 tekeningen 2005-2015

Waterwerken 2 Aquarellen 2010-2015

Waterwerken 8 grote werken in acryl vanaf 2015

Waterwerken 9 kleine werken in acryl vanaf 2015

Waterwerken 7 kleine aquarellen 2013-2014

Waterwerken 3 Aquarellen 2008-2009

Waterwerken 4 Oostindische inkt, aquarel 2005 - 2006

Waterwerken 5 kleine aquarellen 2005

Waterwerken 6 kleine aquarellen 2004- 2008 remix

Water, computerprints, 2006-2009In juni 2011 organiseerde ik een uitgebreide expositie van mijn werk. Onder de titel 'Waterwerken' waren bijna 70 tekeningen, werken in Oostindische inkt en aquarellen te zien. Ook exposeerde ik
drie fototentoonstellingen: 'Licht en beweging', 'Corso Fleuri' en
'Fruits de Mer'.

Foto's van de expositie Waterwerken in Wamel, juni 2011.


Naast de waterwerken maak ik af en toe portretten, kunst in het bos, fotoseries en toegepaste kunst waaronder mozaieken.

Portretten, fotoseries, boskunst en toegepast werk


Door naar: Portretten, fotoseries, boskunst en toegepast werkTerug naar docenten
Le Phaux
Terug naar docenten
Wamel
Terug naar docent Wad'nweek

Bleu et Vert,
Gerrit van Meurs, Kerkstraat 76, 6659 AD Wamel,
telefoon 0487 - 50 24 44